24 Ekim 2012 Çarşamba

İnterrail için Gerekli Malzemeler...


Aklım fikrim yollarda, interrailde… Daha 9 ay olmasına rağmen şimdiden büyük malzemelerin hepsini aldım. =)

Her şeyi hallettiniz. Geriye interrail seyahatinizde size eşlik edecek malzemeler kalıyor. En önemli malzemeniz sırt çantası.

ÇANTA – ÇADIR - UYKU TULUMU - MAT

İleride sık sık kamping yapmayı düşündüğüm için malzemelerde bütçemi biraz yüksek tuttum.

Hatta ilk çadırımı ve uyku tulumumu (matla bütünleşik uyku tulumuydu) da Decathlon'dan almıştım ve 4 gün kullandıktan sonra memnun kalmayarak iade ettim. Tüm malzemelerimi iyi indirimle Karaköy’deki AtlasKamp'tan aldım.


ÇANTA:


Çanta için belirlediğim bütçe 150 tl’di.

Karrimor Wildcat 65lt. Şu anda indirimde. 159 TL. Ben nakit verdim ve 135'e aldım. Tek eksiği dahili yağmurluğu olmayışı. O da bir yağmurluk alınarak halledilir. http://www.atlaskamp.com/karrimor-wildcat-65-sirt-cantasi-2012-15375/ (Çantayla beraber 3 lt Oxygen suluk hediye ediliyor.)


Sırt çantaları 55-85 litreye kadar, bir çok özellikli ve değişik markalarda satılıyor.  Bayanlar için ideali 50-65 litreyken, erkekler için 65-85 litre. Ağırlık babında konuşursak tıka basa dolu 65 litre çanta yazlık kıyafetlerle 10-13 kilo arası çekiyor. Çantaların fiyatları 60 tl ile 300 tl arasında değişiyor. Sırt çantası alırken dikkat etmemiz gereken özellikler şunlar;

-          Çantanın sırt desteği, alüminyum ya da ortapedik destekli olmalı. Böylece sırt ve bel ağrılarını engelliyor. Bunun yanında belle sırt arasında boşluk yaratarak terleme kısmen engelleniyor.
-          Belden kuşakla bağlanabilir olmalı. Bu kuşağı kürek kemiklerimize oturttuğumuzda tüm ağırlık vücudumuza dağılıyor ve omuzlarımızda hiçbir ağırlık hissetmiyoruz.
-          Çok cepli, fileli ve sarmal ip tasarımlı çanta bizim için çok kullanışlı olacaktır. En alta matımızı, yan taraflara çadırımızı, uyku tulumumuzu, suyumuzu koyabileceğimiz bir çanta tadından yenmez.
-          Çantamızın kumaşı havalandırma destekli olmalı. Aksi takdirde uzun süre çantamızda kalan kirlilerimiz bütün kıyafetlerimizi kokutabilir. Ayrıca çantamız su geçirmez ya da yağmurluk destekli olmalı.

Bu tarz çantaları nereden alınır? İstanbul’u bilenler için konuşuyorum. Karaköy bu tip malzemelerin merkezidir. Outdoor mağazaları bu bölgeye konuşlanmıştır. Sırt çantalarından, çadıra, tuluma, ayakkabılara, sandaletlere kadar tüm kamp malzemelerini bulabilirsiniz. İnternet üzerinden de satışları var ama mağazaya giderseniz yüzyüze daha iyi fiyat alabilirsiniz, pazarlık yapabilirsiniz. =)

Sadece birkaç defa kullanırım, sonrasında köşeye atarım diyorsanız “Eminönü Mercan yokuşunda” tüm malzemelerinizi çok ucuza tedarik edebilirsiniz.
Sırada tüyolar var.

Adrenalin mağazasının “Gezenbilir” forumu üyelerine %20 indirimi var.

Her sene interrail dönemi (Haziran başı) başladığında Gençtur’u arayın. Sezonluk bir mağazayla anlaşıyorlar. Gençtur tavsiyesiyle geldim dediğinizde yahut interrail biletinizi gösterdiğinizde AtlasKamp’ta %25 indirimli, Kutupayısı %20 alışveriş yapabiliyorsunuz.



ÇADIR:

Çadır için belirlediğim bütçe 250 tl’di.

Husky Bizam 2 kişilik. 215 TL. (Biraz sıkışarak 3 kişi de girebilir.) http://www.atlaskamp.com/husky-cadir-bizam-4-mevsim-2-kisilik/ (Watton Çadır feneri hediye ediliyor.) 

Bir diğer önerim Husky Bird 3 kişilik. 232 TL (Bizam’dan tek farkı çadırın en olarak daha büyük olması. Sıkışarak 4 kişi de girilebilir.) http://www.atlaskamp.com/husky-bird-cadir-4-mevsim-3-kisilik/ (Watton Çadır feneri hediye ediliyor.)

Kaliteli bir çadır alacaksanız şunlara dikkat etmelisiniz:

-          3000-6000mm arası su-rüzgar sütununa sahip olmalı.
-          Tercihen alüminyum pollü (çadır direkli) olmalı. Fiberglass da iş görür.
-          Çadırımızın eni-boyu-yüksekliği.
-          Ve fiyatı son kararınızda etkili olacak.

Eğer benim gibi 30 günlük interrail yolculuğunuzda en fazla 7-8 gece hostelde kalmayı düşünüyorsanız çadır en önemli öğe haline geliyor. Bendeniz, çok soğuk kış ayları dışında da (Aralık-Mart) kamp yapmayı düşündüğüm için çadırımı seçerken evladiyelik bir çadır almaya özen gösterdim.

İnterrail için çadıra (Tulum ve mat için de geçerli.) çok fazla para dökmeye gerek yok. Yaz mevsimi için 30-60 tl’lik çadırlar iş görür. =)  Büyük market zincirleri (Kipa, Metro, Carrefour, Bauhaus), outdoor mağazalarından, Eminönü Mercan yokuşu’ndan çadırınızı temin edebilirsiniz.


UYKU TULUMU ve MAT:

Uyku tulumu için belirlediğim bütçe 100 tl.
Mat için ise 20 TL’idi.

İnterrailinizde çadır olmasa bile uyku tulumu ve mat mutlaka şart. Devamlı olarak hostellerde kalsanız dahi, bazen planlar sekteye uğrayabilir. Dışarıda kalabilirsiniz. Her interrailci Cannes’da sahilde tulumla yıldızları seyrederek uyumalı. =)) Zaten çok bir ağırlıkları yok ve işlevleri çok.


Karrimor Hibernate 2  uyku tulumu. İleriye dönük olacağından biraz fazla verin, iyi bir tulum alın. 87 TL. Ayrıca mumya tipi değil de dikdörtgen tulum alırsanız, benim gibi uykunuzda çok hareket ediyorsanız rahat edersiniz. =) http://www.atlaskamp.com/karrimor-hibernate-2-6-c-uyku-tulumu-781038/



Standart 12 MM askeri mat. 18 TL. Halkadaki en zayıf zincir bu oldu ama Aralık-Mart arası kamp yapmayı düşünmediğim için daha iyisine gerek duymadım. http://www.atlaskamp.com/askeri-mat-12-mm-50-kg-yogunluklu-mat-303/

Konforuna düşkün olanlar şişme mat da tercih edebilirler. Çok daha az yer kaplamaları da çabası…



DİĞER MALZEMELER:

Son olarak interrail boyunca işimize yarayacak bütün eşyaların bir listesi.

-          Çadırınız ve çantanız için ufak fermuar kilitleri
-          Minik el feneri
-          Tırnak makası  - Kulak çöpü
-          Islak mendil - Tuvalet kağıdı
-          Jilet - Diş fırçası / Diş macunu
-          Şampuan - Duş jeli - Banyo lifi
-          Multivitamin - Sinkov
-          Kas gevşetici krem - Uçuk kremi
-          İshal ilacı - Aspirin
-          4-5 çift çorap - Atkı, eldiven, bere (Eylül-Ekim’de gidecekler için)
-          Bir sürü iç çamaşırı.
-          Deniz şortu, havlusu, mayo, bikini
-          Güneş gözlüğü - Şapka
-          Güneş kremi - Yara bandı
-          Göz bandı - Kulak tıkacı - Boyun yastığı
-          Kirli torbası - Yiyecek torbası
-          5-6 t-shirt
-          1 sweatshirt - 1 kazak, yağmurluk (Eylül-Ekim’de gidecekler için.)
-          1 kalın hırka (kapüşonlu)
-          2 pantolon
-          1 eşofman
-          Sandalet - Ayakkabı - Terlik
-          Yastık kılıfı, çarşaf
-          Deodorant, Roll-on
-          Fotoğraf makinesi ve şarj aleti - Kamera ve şarj aleti
-          Tripod, Gorillapod
-          Telefon ve şarj aleti – Kulaklığı
-          Mp3 çalar ve şarj aleti
-          2-3 adet boş DVD (Fotoğrafları depolamak için)
-          Kitap
-          İğne, iplik
-          Yedek pil
-          Geniş bir naylon (Uyku tulumunun altına sermek için)
-          Su matarası
-          Hatıralarımızı yazacağımız defter ve kalem
-          Bayanlar için hijyen malzemeleri
-          Bilet-Uçak bileti ve çıktıları
-          Banka-Kredi kartı
-          Kimlik-Öğrenci kimliği ve fotokopileri (Bütün resmi belgelerin ve kimliklerin fotokopileri)
-          Pasaport ve Para…

Malzemeleri derleme konusunda, özellikle yazımın son kısmında blogundan faydalandığım Aykut Ülgenalp’e teşekkürlerimi iletiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder